Posle tri godine poslovanja, svečanog otvaranja i dobrih uslova za radnike, turski lanac pekara Simit Saraj, više nema nijedan lokal u Beogradu.
Poslednja tri, koja su radila u samom centru prestonice, zatvorena su, navodno, zbog kovida. Zbog dugovanja za zakup privatnim vlasnicima i gradu, u međuvremenu su ostali i bez prava na korišćenje prostora, a zvanični podaci govore i o dugovanjima.
Prema podacima NBS, firma je u neprekidnoj blokadi od 13. januara ove godine, tačnije 330 dana, a ukupno je, od 2018. u nekoliko navrata bila u blokadi, i to 551 dan. Na današnji dan ukupna blokada iznosi 15,4 miliona dinara.
U Beograd su došli pre oko tri godine i to na "velika vrata". U jednom momentu imali su 9 lokala na najboljim lokacijama u prestonici, i ukupno 120 radnika. Isprva je sve delovalo fantastično, priča nam jedan radnik koji je radio u jednoj od pekara, od otvaranja do marta ove godine.
"I 2017. i 2018. sve je bilo u najboljem redu - redovne plate, bonusi, plaćen prekovremeni i noćni rad, svi smo bili prijavljeni. Problemi nastaju 2019 - prvo je krenulo sa kašnjenjem zarada, tako da smo u decembru 2019. primili pet zaostalih plata, a potom i sa zatvaranjem lokala. U 2020. plate nismo dobili za januar, februar i mart", priča nam jedan od radnika i kaže da su poslednja tri lokala zatvorena u martu uz argument domaćeg menadžmenta da je u pitanju privremeno zatvaranje zbog kovida.
Nikakvog zvaničnog saopštenja vlasnika iz Turske nije bilo.
Jedan od objekata u Beogradu svojevremeno je obišao i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom njegove posete Srbiji.
U Beogradu su u septembru 2017. godine počeli sa radom. U jednoj nedelji otvoreno je šest lokala, od kojih su pet u centralnom gradskom jezgru, u ulici Kralja Milana, dva u Bulevaru Kralja Aleksandra, Njegoševoj, Mileševskoj i u Bulevaru maršala Tolbuhina na Novom Beogradu. Na srpsko tržište ušli su kupovinom kompanije „Retail Coffee“.
Za petnaest godina kompanija je u svetu izrasla u pekarskog giganta koji ima 426 prodavnica u 22 zemlje u kojima svakodnevno posluži oko milion gostiju.
Svoju prvu radnju otvorili su 2002. u Istanbulu. Nakon tri godine pokrenuli su fabriku za proizvodnju. Dodatne pogone otvorili su 2010. u Tuzli i Antaliji, a istovremeno počeli sa radom u Holandiji.
Pogon za proizvodnju poslastičarskih proizvoda i ogranak u Saudiskoj Arabiji pokreću 2012, zatim proširuju svoje usluge na ketering servis, 2014. otvaraju radnju u Njujorku i nakon samo godinu dana u Londonu najpre radnju, a potom, 2016. godine i proizvodni pogon.
Javnost je nedavno bila šokirana i povlačenjem trgovinskog lanca Home Plus. Ova kompanija takođe je dospela u blokadu, preko noći je pozatvarala sve lokale, a iako je radnicima obećana priča o novom vlasniku, ni mesec dana posle, rešenja još nema na vidiku.
Srbiju je prethodno preko noći napustilo još nekoliko firmi, a javnost i radnike šokirali su i načini na koje su to uradili.